Новини

Доц. д-р Светла Димитрова: „Включването на Габрово в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО е престиж и ангажимент за развитие"
Пред телевизия Zagora NEWS доц. д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър", коментира, че включването на Габрово в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО е не само престиж, но и поет ангажимент за развитие.

„Мисля, че за самия град, а и за самия музей, ще бъде много полезно да се развиват занаятите, да се търси връзката с дизайна, с арт-занаятите. Габрово има едно голямо предимство, тъй като на територията на града се намират четири големи музейни институции, които работят самостоятелно. Освен ЕМО „Етър", там е Националният музей на образованието, там е Домът на хумора и сатирата, там е и Регионалният исторически музей с много богати фондове. Преди няколко години бе открит и Интерактивен музей на индустрията.

Тази конкуренция, която съществува между музейните институции, се отразява много добре на работата. Всеки се стреми да покаже нещо добро, търси се и допирната точка, за да се работи заедно. На мен лично много ми допада тази творческа обстановка."
Доц. д-р Лейла Ахмед представи традиционното грънчарство в Судан
Доц. д-р Лейла Ахмед, преподавател в Суданския университет за наука и технологии, взе участие в ХІІІ Международна научна конференция „Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще", съпътстващо събитие по време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти. Темата, представена от Лейла Ахмед, бе „Традиционното грънчарство в Судан (Минало, настояще и бъдеще)".

„Това изследване има за цел да изследва приемствеността и развитието на керамиката в Судан още от каменната епоха, през Керма и Мероеската цивилизация, християнската цивилизация до съвремието. То също така има за цел да проучи приноса на планинския регион Нуба в традиционното производство на керамика. Това е постигнато чрез изучаване на продуктите, уменията и техниките, характерни за този регион, които се отличават от другите региони на Судан."
Стела Василева стана носител на голямата награда „Сребърна хлопка"
На специална церемония, която се състоя на 5 септември вечерта, бяха връчени наградите на участниците в Международната майсторска надпревара по „Иконопис" – най-важното събитие по време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда в Етнографски музей на открито „Етър".

Стела Василева от Троян стана носител на голямата награда „Сребърна хлопка". Тя получи още парична награда от 600 лева и право на изложба-базар в музея през 2018 година.

Наградата бе връчена от доц. д-р Светла Димитрова, Директор на ЕМО „Етър".

Арманите, романизираното местно население на Балканите
Адриан Шейану от Музей АСТРА Сибиу, Румъния е участник в ХІІ Международна научна конференция „ Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще", която се провежда като съпътстващо събитие по време на Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър".

„Арманите са романска етническа група, част от народа на румънците; те са разпространени навсякъде на Балканите, лесно се приспособяват към новите културни контексти и се вписват идеално в новите общности.

Арманите или Власите са споменати в много източници и документи през вековете. Тяхната любопитна идентичност се проявява през XIX век, когато с възхода на национализма включва латиноговорящото население настоявало за защита на султана срещу гръцката пропаганда и денационализация."
Талантът помага на Стела Василева да се утвърди като зограф
Стела Василева от Троян рисува икони от 10 години. Талантът й получава официално признание с диплома от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" и с факта, че през това време тя успява да работи и да се издържа като зограф.

„Занимавам се и с ново изписване, и с реставрация.", казва Стела Василева и леко се учудва на въпроса: „От колко години жените започват да се налагат в иконописта?".
Много вярващи отправят молитва пред иконите на талантливата Гергана Симеонова
И в днешно време има хора, които смятат, че жените не трябва да рисуват икони и да зографисват църкви. Това не е официално становище, но има представители на духовенството, които смятат, че иконописта е само за мъже.

Предубедените не са мнозинство.
През Възраждането няма известни жени, които да са рисували икони. Но днес жените, чиято професия е зограф са много. И повечето са добри.

Гергана Симеонова разказва тези факти, докато рисува икона, като участник в Майсторската надпревара
Михаил Белоев – младежът, който вярва в своя световен успех
Михаил Белоев рисува икона. Образът на светеца бавно се появява под четката на едно младо момче, което сякаш е нетърпеливо да изпревари времето. Казва, че е на 22 години, след което уточнява, че е на 21, но скоро ще навърши 22. Предстои да се сдобие с опит, който да му покаже, че всеки ден е важен сам по себе си.

Михаил Белоев
е един от участниците в Майсторската надпревара по „Иконопис" – може би най-важното събитие по време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда в ЕМО „Етър".
Започна конференцията „Народните занаяти – минало настояще и бъдеще"
Започна ХІІІ Международна научна конференция „Народните занаяти – минало настояще и бъдеще", част от ХV Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър". Научен ръководител на пленарното заседание е проф. д.изк.н. Симеон Недков.

Зам.-кметът на община Габрово Нела Рачевиц, откри научната конференция и заяви, че е впечатлена от темите, които предстои да бъдат представени от участващите учени.

Научната конференция протича в две секции – „Иконопис" и „Народни занаяти в миналото и днес". 15 учени ще представят свои проучвания върху теми, свързани с иконописта в рамките на днешния ден. В другата секция - „Народни занаяти в миналото и днес", докладите са 26.
Откриването на ХV Международен панаир на традиционните занаяти
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев откри ХV Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър".

В обръщението си Димитър Главчев изрази увереност, че всеки майстор ще представи страната си по подобаващ начин.

Фоторепортаж от събитието (27 фотографии)
Иран разкри мистичната си красота пред посетителите в ЕМО „Етър"
Толкова красота е сътворена от човешките ръце! Сами започваме да се чудим как въображението може да роди такива форми и цветове и да им предаде смисъл, който да издигне духа.

Удивление е доста точна дума, която може да опише впечатлението от произведенията на изкуството, представящи мистичната душа на Иран. Чаши, чинии, купи, различни тъкани – тях може да видите, както на панаирното изложение в шатрата на иранския майстор Махрдад Мегхадади така и в неговата изложба „Традиционни занаяти от Иран".
Чуждестранното участие в ХV Международен панаир на традиционните занаяти
Над 40 чужденци, 30 от които майстори, а останалите представители на посолства и организации, вземат участие в ХV Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда от 2 до 6 септември в ЕМО „Етър".

Представени са Република Южна Африка, Судан, Хърватия, Сърбия, Русия, Румъния, Мароко, Иран.
Музикална и танцова програма (2, 3 и 6 септември)
Музикалната и танцова програма по време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти се провежда в дните 2, 3 и 6 септември.

Изпълненията ще бъдат на Откритата сцена в Етнографски музей на открито „Етър", пространството около която е подходящо за събиране на многобройна публика.
Съвременни творци със свой „прочит" на традиционните занаяти
За пръв път в историята на Панаира има специално обособено пространство където съвременни творци могат да представят своя „прочит" на традиционните занаяти.

Тук може да се види развитието и модерното приложение на различни стари техники за шиене, плетене, украса и багрене. Произведенията са уникални и само ръчна изработка.
Демонстрации на ковано желязо и флорални мотиви върху камък
Георги Манолов участва през 2006 г. в майсторската надпревара „Ковано желязо“ и печели награда за най-млад майстор. Иван Димитров се занимава с каменоделство от 1984 г. Носител е на трета награда по каменоделство на Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата, с. Орешак.

Двамата ще бъдат в Етнографски музей на открито „Етър“ в дните 4, 5 и 6 септември и освен да демонстрират своето майсторство, ще провеждат обучения с предварително записване на 0882 956 221, Георги Георгиев, уредник в ЕМО „Етър“.
Победителката в Майсторската надпревара през 2016 година ще представи своя изложба в ЕМО „Етър“
Изложба-базар „Текстилни изделия“ ще бъде открита на 2 септември, от 10:00 часа, в Изложбената зала на Етнографски музей на открито „Етър“. Автор е Марияна Димитрова от Пловдив, победител в Майсторската надпревара „Тъкане на колани „на кори“ през 2016 г.

Занаятът „Тъкане на колани „на кори“ е обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство. Запазена до наши дни, техниката „тъкане „на кори“ е позната още на древните египтяни.

Фоторепортаж от събитието (19 фотографии)
Мистериозната красота на Изтока в изложбата „Традиционни занаяти от Иран“
Откриването на изложбата е на 2 септември, от 13:30 часа. Посетителите на музея могат да я видят до 6 септември в изложбените зали, разположени до Билкарницата. Експозицията съдържа произведения на традиционната иранска миниатюра и калиграфия, както и предмети на традиционните ирански занаяти „каламзани“ – вид гравиране върху метал, минакари“ – вид емайлиране, както и „хатамкари“ – вид инкрустация върху дърво.

Изложбата е организирана от Културното представителство на Иран в София.
Майсторска надпревара по „Иконопис“
Майсторската надпревара е едно от най-важните събития по време на Международния панаир на традиционните занаяти, който се провежда в Етнографски музей на открито „Етър“ от 2 до 6 септември. Надпреварата е „облог“, заради който най-добрите майстори от даден занаят „мерят сили“ в продължение на няколко дни.

Етнографски музей на открито „Етър“ е единственото място в страната, където днес се пресъздава Майсторска надпревара. Традицията датира от 1981 г., когато се отбелязват 1300 години от създаването на българската държава.

Фоторепортаж от събитието (78 фотографии)
Изложба (11 фотографии)
ХV Международен панаир на традиционните занаяти
ХV Международен панаир на традиционните занаяти ще се проведе от 2 до 6 септември в ЕМО „Етър“ – Габрово. Това е единственото у нас събитие, съобразено с българските традиции, което се организира по музейна концепция. Панаирът има сериозен принос за опазване на родното културно наследство.

В тазгодишното издание над 120 участници от цял свят ще се включат в Международното изложение-базар на традиционни занаяти. Представяните са живата връзка с националните или местните художествени традиции. В изложението ще участват майстори от България, Република Южна Африка, Судан, Хърватия, Сърбия, Русия, Румъния и др.
Изложбата „Майсторство от близо и далеч“ е посветена на Международния панаир на традиционните занаяти
С откриването на Изложба „Майсторство от близо и далеч“, посветена на предстоящия ХV Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър“, бе дадено началото на Първи национален панаир на музейните сувенири.

След официалното откриването на изложбата Росица Бинева – уредник отдел „Занаяти“, представи пред много от посетителите интересни експонати.

Знаете ли, че лъжиците могат да бъдат мъжки и женски? Ако искате да разберете кой е използвал такива съдове за хранене, посетете Изложба „Майсторство от близо и далеч“.
Изложбата „Да спечелиш с майсторлък“, открита в ЕМО „Етър“
Изложбата „Да спечелиш с майсторлък“ запознава посетителите на „Етър“-а с регионалните и национални особености на традиционната и съвременна занаятчийска култура.

За участие в надпреварите се срещат майстори от различни поколения, за които състезанието остава на заден план. За тях музеят е мястото за размяна на мисли, идеи, умения, които стимулират творческата им активност, дават им увереност и самочувствие.
Иконописецът Пламен Малинов: Иконите имат различно въздействие върху хората, защото вярата им е различна.
Майсторската надпревара по време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър" е „Иконопис“.

Иконата не е просто картина, която да сложиш на стената и да се възхищаваш. Тя е връзката ни с отвъдното. В това вярва Пламен Малинов, известен иконописец, който твори в „Иконописното ателие“ на ЕМО „Етър“.

Той смята, че на празник „Св. Спиридон“ човек трябва да си направи равносметка.
Все повече чуждестранни майстори проявяват интерес да участват в Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър“
„Интересът към Панаира от страна на чуждестранни участници се повишава“, коментира Росица Бинева, един от организаторите на проявата. Изложители от Судан, Алжир, ЮАР, Холандия, Русия, Украйна, Беларус, Румъния, Сърбия, Македония и, разбира се, България ще вземат участие в ХІV Международен панаир на традиционните занаяти.
Тъкачките на колани „на кори“ вплитат багри от природата в своите творби
Колан, тъкан „на кори“ от Магда Маринова през 1920 година в севлиевското село Кръвеник е задължителен предмет, който трябва да изработят участниците в Майсторската надпревара в ЕМО „Етър“. В началото на миналия век всяка мома сама е изработвала колана за своята сватба. Днес в габровско няма живи жени, които да знаят как се тъче колан „на кори“.
Архив
Сайтът на Международния панаир на традиционните занаяти присъства
в интернет от 2003 година
200320042005200620072008200920102011201220132014201520162017

За информация и контакти
Росица Бинева
Панаирно изложение
088 4772156
r.bineva@etar.bg
Павлина Дамянова
Майсторска надпревара
Румяна Денчева
Научна конференция
088 4769981
r.dencheva@etar.bg
Тихомир Църов
Връзки с публики
088 3569586
t.tsarov@etar.bg
Теодора Узунова
Хотел
088 7874802
hotel@etar.bg
Ивелина Цанева
Финанси

Медийни партньори