Програма

Международният панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър“ е единственият панаир, организиран по музейна концепция и при строго придържане към традициите. Панаирът е призван да образова и възпитава, както и да популяризира мисията по опазване на културното наследство. В дните на събитието се срещат занаятчии от страната и чужбина, обменят опит и създават нови контакти, а посетителите получават възможността за съпреживяване на традициите по един неповторим начин.

Програмата на XV Международен панаир на традиционните занаяти включва:
2 – 6 септември
откриване: 2 септември, 11:00 ч.
Международно изложение-базар на традиционни занаяти
Вече 15 години майстори от близо и далеч си дават среща на панаирното изложение, където показват традиционни техники. Всеки от изложените предмети носи уникалността на ръчната изработка, „почерка“ на своя майстор и живата връзка с националните или местните художествени традиции. Тази година в изложението ще се включат майстори от България, Република Южна Африка, Судан, Хърватия, Сърбия, Русия, Румъния, Украйна и др.

Фоторепортаж: българско участие (24 фотографии), международно участие (163 фотографии)
2 – 5 септември
начало: 2 септември, 12:30 ч.
Международна майсторска надпревара
За първи път в историята на състезанието, темата е Иконопис. Сили в надпревара за голямата награда „Сребърна хлопка“ мерят майстори от България, Албания, Русия, Румъния и Украйна.

Новост тази година е провеждането на младежка секция (3 – 5 септември), в която участват ученици от гимназиите по изкуства в страната.

Фоторепортаж от събитието (78 фотографии)
Изложба (11 фотографии)
2 – 3 септември
представяне на участниците: 2 септември, 15:00 ч.
Изложение-базар „Традиционни техники за украса и багрене“
За трета поредна година изданията на Панаира имат свой акцент, който е своеобразно продължение на темата на Майсторската надпревара. Тази година Иконописта отвежда при боядисването с растителни багрила и украсата на традиционно облекло. В изложението-базар могат да се видят басмаджийство, изработване на декоративни плъсти и изделия от царевична шума, багрене на гайтан, украса на родопски терлици и др.

Фоторепортаж от събитието (33 фотографии)
2 септември – 20 октомври
откриване: 2 септември, 10:00 ч.
Изложба-базар „Текстилни изделия“
Автор на изложбата е Марияна Димитрова от гр. Пловдив, победител в Майсторската надпревара „Тъкане на колани на кори“ през 2016 г.

Занаятът „Тъкане на колани „на кори“ е обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство. Запазена до наши дни, техниката „Тъкане „на кори“ е позната още на древните египтяни.

Днес една от последователките на тази текстилна техника е Марияна Димитрова от Пловдив. Родена е на 10.12.1963 г. Завършва средно специално образование в Техникума по облекло „Ана Май“ в Пловдив. През 1984 г. започва да чиракува при майстор Стойна Кръстанова. Става член на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти през 1986 г. със занаята „Изработване на художествени тъкани“. Освен традиционни колани тъкани „на кори, тя изработва и национални костюми за Пазарджишкия и Старозагорския ансамбъл.

Фоторепортаж от събитието (19 фотографии)
4 – 6 септември
представяне на участниците: 4 септември, 11:00 ч.
Изложение-базар „АртЗона“
За пръв път в историята на Панаира има специално обособено пространство където съвременни творци могат да представят своя „прочит“ на традиционните занаяти. Тук може да се види развитието и модерното приложение на различни стари техники за шиене, плетене, украса и багрене. Произведенията са уникални и само ръчна изработка.

Фоторепортаж (59 фотографии)
4 – 5 септември
откриване: 4 септември, 12:00 ч.
XIII Mеждународна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“
Работата на форума е разпределена в две секции:
І секция – Иконопис
ІІ секция – Традиционни занаяти в миналото и днес
В конференцията участие са заявили 42 български и 7 чуждестранни специалисти от Хърватска, Румъния, Сърбия, Судан, Македония.
юни – септември
Изложба „Майсторство от близо и далеч“
Ретроспективна изложба посветена на ХV Международен панаир на традиционните занаяти. Представя чуждестранното участие през годините чрез фото и видео материали, както и над 100 дарени и откупени експонати, съхранявани във фонда на ЕМО „Етър“.

Автори: Величка Илиева , главен уредник ЕМО „Етър и Росица Бинева, уредник отдел „Занаяти“
4 – 6 септември
10:00 – 16:00 ч.
Възстановки и демонстрации
Представяне на домашни занятия от традиционния бит на българите: биене на масло в балканска мандра, пушене и сушене на сини сливи, приготвяне на мармалад. Демонстрация и обучение в ковачество и каменоделство, мелене на царевица във воденица-караджейка и др.
2 – 6 септември
откриване: 2 септември, 13:30 ч.
Изложба традиционни занаяти от Иран
Изложбата съдържа произведения на традиционната иранска миниатюра и калиграфия, както и предмети на традиционните ирански занаяти „каламзани“ (вид гравиране върху метал), минакари“ (вид емайлиране) и „хатамкари“ (вид инкрустация върху дърво).

Фоторепортаж от събитието (9 фотографии)
2 септември
3 септември
6 септември
Архив
Сайтът на Международния панаир на традиционните занаяти присъства
в интернет от 2003 година
200320042005200620072008200920102011201220132014201520162017

За информация и контакти
Росица Бинева
Панаирно изложение
088 4772156
r.bineva@etar.bg
Павлина Дамянова
Майсторска надпревара
Румяна Денчева
Научна конференция
088 4769981
r.dencheva@etar.bg
Тихомир Църов
Връзки с публики
088 3569586
t.tsarov@etar.bg
Теодора Узунова
Хотел
088 7874802
hotel@etar.bg
Ивелина Цанева
Финанси

Медийни партньори