Иконописецът

Пламен Малинов: „Иконите имат различно въздействие върху хората, защото вярата им е различна.“
Майсторската надпревара по време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър“ е „Иконопис“.

Иконата не е просто картина, която да сложиш на стената и да се възхищаваш. Тя е връзката ни с отвъдното. В това вярва Пламен Малинов, известен иконописец, който твори в „Иконописното ателие“ на ЕМО „Етър“.

Той смята, че на празник „Св. Спиридон“ човек трябва да си направи равносметка.

През Възраждането, всяка еснафска организация има свой патронен празник, свързан със светец, покровител на занаята. Колкото по-богат и силен е еснафът, толкова по-тържествен и пищен е празникът, посветен на светеца-патрон. Занаятчиите, празнично облечени, със семействата си, начело с еснафското знаме и музика, преминават през улиците на града и отиват в църква за тържествен молебен. Отслужва се панихида за покойните майстори. Раздава се на всеки от житото и осветените хлябове.

Празникът продължава с въвеждането в майсторско звание. Това става след службата, на мястото определено за обща трапеза. Устабашията (най-стария и почитан майстор) обявява кандидатите за майстори, държи им напътствена реч, препасва ги през рамо с червен пояс, подарява им от името на еснафа скромен набор от инструменти и им плесва по врата един шамар с думите: „Стани като мен!“
„Празникът е хубаво нещо, дава възможност на човек един път в годината, както е празнично настроен, да си даде равносметка на постигнатото. Във всеки занаят има известна доза творчество и колкото повече от него влага един майстор, толкова по-добро е изделието. Без талант трудно се постига нещо. Има занаяти, при които с много работа и учене може да се постигнат някакви умения, дори да се направи добър продукт. Ако нямаш дар „отгоре“, уникат не можеш да изработиш.“, разсъждава Пламен Малинов.

Той става иконописец след едно пътуване до Божи гроб. Преди да открие иконата предпочита живописта.

„Иконата не ти дава възможност за интерпретации, но има примери и такъв е Захари Зограф, които имат своя принос за развитието й. Някои от по-късните майстори са учили в Западна Европа и когато се връщат обогатяват българската традиция.“

Канонът при рисуването не ограничава Пламен Малинов, защото той влага целия си талант в лицата на светците, които изобразява. Ако се загледа човек в две еднакви негови икони, би открил големи разлики, тъй като вложените в тях емоции са различни.

„Иконата не е картина, не е нещо за слагане на стената. Не може просто да й се наслаждаваш. Тя е връзката между теб и отвъдното. Има икони, които лекуват и това много зависи от иконописеца и от човека, който застава пред нея. Иконите имат различно въздействие върху хората, защото вярата им е различна.“
Архив
Сайтът на Международния панаир на традиционните занаяти присъства
в интернет от 2003 година
200320042005200620072008200920102011201220132014201520162017

За информация и контакти
Росица Бинева
Панаирно изложение
088 4772156
r.bineva@etar.bg
Павлина Дамянова
Майсторска надпревара
Румяна Денчева
Научна конференция
088 4769981
r.dencheva@etar.bg
Тихомир Църов
Връзки с публики
088 3569586
t.tsarov@etar.bg
Теодора Узунова
Хотел
088 7874802
hotel@etar.bg
Ивелина Цанева
Финанси

Медийни партньори