Новини

Изложбата „Майсторство от близо и далеч“ е посветена на ХV Международен панаир на традиционните занаяти
С откриването на Изложба „Майсторство от близо и далеч“, посветена на предстоящия ХV Международен панаир на традиционните занаяти, в ЕМО „Етър“, бе дадено началото на Първи национален панаир на музейните сувенири.

След официалното откриването на изложбата Росица Бинева – уредник отдел „Занаяти“, представи пред много от посетителите интересни експонати.

Знаете ли, че лъжиците могат да бъдат мъжки и женски? Ако искате да разберете кой е използвал такива съдове за хранене, посетете Изложба „Майсторство от близо и далеч“.
Изложбата „Да спечелиш с майсторлък“, открита в ЕМО „Етър“
Изложбата „Да спечелиш с майсторлък“ запознава посетителите на „Етър“-а с регионалните и национални особености на традиционната и съвременна занаятчийска култура.

За участие в надпреварите се срещат майстори от различни поколения, за които състезанието остава на заден план. За тях музеят е мястото за размяна на мисли, идеи, умения, които стимулират творческата им активност, дават им увереност и самочувствие.
Иконописецът Пламен Малинов: Иконите имат различно въздействие върху хората, защото вярата им е различна.
Майсторската надпревара по време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър" е „Иконопис“.

Иконата не е просто картина, която да сложиш на стената и да се възхищаваш. Тя е връзката ни с отвъдното. В това вярва Пламен Малинов, известен иконописец, който твори в „Иконописното ателие“ на ЕМО „Етър“.

Той смята, че на празник „Св. Спиридон“ човек трябва да си направи равносметка.

Все повече чуждестранни майстори проявяват интерес да участват в Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър“
„Интересът към Панаира от страна на чуждестранни участници се повишава“, коментира Росица Бинева, един от организаторите на проявата. Изложители от Судан, Алжир, ЮАР, Холандия, Русия, Украйна, Беларус, Румъния, Сърбия, Македония и, разбира се, България ще вземат участие в ХІV Международен панаир на традиционните занаяти.
Тъкачките на колани „на кори“ вплитат багри от природата в своите творби
Колан, тъкан „на кори“ от Магда Маринова през 1920 година в севлиевското село Кръвеник е задължителен предмет, който трябва да изработят участниците в Майсторската надпревара в ЕМО „Етър“. В началото на миналия век всяка мома сама е изработвала колана за своята сватба. Днес в габровско няма живи жени, които да знаят как се тъче колан „на кори“.
Документи
Заявка за участие
Моля, попълнете и изпратете заявка за участие в Панаирното изложение!
За да бъде регистрацията ви действителна, е необходимо да получите потвърждение от организаторите!
Архив
Сайтът на Международния панаир на традиционните занаяти присъства
в интернет от 2003 година
20032004200520062007200820092010201120122013201420152016

За информация и контакти
Росица Бинева
Панаирно изложение
088 4772156
r.bineva@etar.bg
Павлина Дамянова
Майсторска надпревара
Румяна Денчева
Научна конференция
088 4769981
r.dencheva@etar.bg
Тихомир Църов
Връзки с публики
088 3569586
t.tsarov@etar.bg
Теодора Узунова
Хотел
088 7874802
hotel@etar.bg
Ивелина Цанева
Финанси

Медийни партньори