Новини

Грънчари ще мерят сили в Майсторската надпревара през 2019 г.
Занаятът грънчарство бе избран за Майсторската надпревара, която ще се проведе през 2019 година по време на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър". Това стана на заседание на Оперативното бюро, в което вземат участие лица и организации, ангажирани с опазването на българското културно наследство.

Досега в историята на Панаира два пъти този занаят е избиран за Майсторската надпревара – през 2008 и 2014 години.
11 555 българи и чужденци си направиха „Панаир на душата" в „Етър"-а
11 555 българи и чужденци посетиха ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти. Това издание на най-голямото за годината събитие в Етнографски музей на открито „Етър" се проведе в рамките на четири дни – от 6 до 9 септември. 55 бяха българските изложители, 30 – представителите на други страни и 30 участниците в АртЗоната. Във фолклорната програма се включиха 380 изпълнители.

Към Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър" през 2018 година интерес проявиха представители на различни институции. Събитието бе открито от патрона му – Цвета Караянчева, председател на Народното събрание. В официалната церемония взеха участие: Амелия Гешева, зам.-министър на културата; Любен Кънчев, зам.-министър на туризма, Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас; Таня Христова, кмет на Габрово; Невена Петкова, областен управител; Лена Георгиева, председател на ОбС – Габрово, дипломати, представители на различни институции.
Цвета Караянчева откри XVI Международен панаир на традиционните занаяти в „Етър"-а
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри XVI-ия Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър" – Габрово по покана на кмета на Общината Таня Христова и народния представител Николай Сираков. Събитието се провежда под неин патронаж, а сред организаторите са Министерството на културата и Община Габрово.

Цвета Караянчева отбеляза, че музеят на открито е убежище на българщината, на духа на старите майстори, на онова, което ни отличава сред другите народи и ни прави уникални. Тя определи панаира на традиционните занаяти като пътуване назад във времето – живописно като шарките на губерите, като изяществото на гайтаните, като песента на грънчарското колело и аромата на топъл симид.
Огнян Златев: „В „Етър"-а може да се види всичко, което сме ние – българите"
2018-та е обявена за година на културно историческото наследство. Според Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас, България е успяла да представи това наследство по време на председателството на Съвета на ЕС, което се състоя през първата половина на тази година.

Златев акцентира върху факта, че нашето културно-историческо наследства допринася за многообразието на европейската цивилизация.

Огнян Златев припомни, че по време на председателството са представени български традиции – носиите от отделните региони, ценностите, съхранявани в музеите ни.
Зам.-министър Амелия Гешева изказа благодарност за осъществяването на Панаира
Етнографски музей на открито „Етър" изказват благодарност на организаторите, участниците и гостите на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти.

Без подкрепата на Министерство на културата и Община Габрово това събитие не би имало толкова значимо присъствие и тежест. Специални благодарности за подкрепата и напътствията. Благодарности за това, че в нито един момент представителите на тези институции не подходиха формално към Панаира.
ЕМО „Етър" благодари на организаторите, участниците и гостите на Международния панаир
Етнографски музей на открито „Етър" изказват благодарност на организаторите, участниците и гостите на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти.

Без подкрепата на Министерство на културата и Община Габрово това събитие не би имало толкова значимо присъствие и тежест. Специални благодарности за подкрепата и напътствията. Благодарности за това, че в нито един момент представителите на тези институции не подходиха формално към Панаира.
Иван Симеонов – един потомствен каменоделец
Иван Симеонов от Враца е потомствен каменоделец. Баща му практикува този занаят, дядо му някога също. Младежът е в 12 клас в единственото на Балканите училище по каменообработване в село Кунино. Завършили са го и дядо му, и баща му. Иван Симеонов вижда бъдещето си, свързано с този занаят.

„Каменоделството е начин на живот, на изразяване на човешки емоции и чувства. Дава възможност да вдъхнеш живот на камъка", споделя младежът.
Докато обработва камъка, Елин Георгиев мислено общува със старите майстори
Елин Георгиев, участник в Майсторската надпревара по каменоделство по време на Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър, стана носител на Специалната награда на Община Габрово – грамота и 500 лв, връчени му от кмета Таня Христова. Елин Георгиев е от град Аксаково, област Варна, и се занимава с каменоделство от дете. По време на ученическите ваканции помага на стари майстори. Сам казва, че това е неговия период на чиракуване. Смята се за творец.
Каменоделецът Петър Петров в търсене на съвършенство
Петър Петров от великотърновското село Беляковец стана носител на голямата награда Сребърна хлопка от Майсторската надпревара по време на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, проведен в ЕМО „Етър" от 6 до 9 септември.

Петър Петров открива любовта към камъка още като дете, а по-късно разбира, че може да изрази своя потенциал именно чрез него. Провокиран е да превърне извайването на изделия от камък в свой занаят от по-стари майстори-каменоделци.
На официална церемония бяха връчени наградите на победителите
На официална церемония по време на Вечерта на майстора бяха връчени наградите на победителите от Майсторската надпревара по каменоделство и на Младежката секция към нея. Двете събития са важна част от ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър", който се провежда от 6 до 9 септември.

Победителите са Петър Петров и Иван Симеонов.
Таня Христова: „Добре дошли в нашия български дом „Етър"-а"
Международният панаир на традиционните занаяти, който се провежда в ЕМО „Етър" е сред най-добрите събития от подобен характер в нашата страна, заяви в официално обръщение Таня Христова, кмет на Габрово. По думите й този музей предизвиква чувствата, които свързват всеки българин с корените му.

„Това място е като бащина къща, която извиква най-хубавите емоции и изважда на показ най-доброто от душата на всеки един от нас. Не случайно, когато искаме да покажем на някой нашата родина, ние го водим най-напред тук. Защото в ръцете на майсторите от „Етър"-а е събрана цяла България – с тъканите черги, с чардаците, със симидите и гайтаните, с писаните каруци, с българските шевици.

Думите нямат достатъчно сила, за да изразят енергията, която това място носи и смисъла, който ние влагаме в него", каза още Таня Христова.

Иконата – един личен и дълбоко откровен разговор с Бог
Тишината и покоят предразполагат човек да помълчи. Затова посетителите на изложбените зали над Дърворезбарската работилница в ЕМО „Етър" не разменят много думи. Иконите, представени в изложбата базар на участници в миналогодишната Майсторска надпревара, те карат да се вгледаш в себе и да се обърнеш към Бог. Едно изчистено от ежедневни страсти пространство, в което си заслужава да се потопи човек.

Гергана Симеонова споделя, че самото рисуване на икона е разговор с Господ. Признава, че зографисването е неин път към Бог и тя върви по него с радост. Гергана, която е участник в миналогодишната майсторска надпревара, получи покана от победителя Стела Василева, заедно с другите български участници в Надпреварата, да представят свои творби в изложбата базар.
Украса на сграда, строена от Кольо Фичето е предмет за Младежката секция по каменоделство
Украса от фронтона на Хаджиколювата мааза, построена през 1865 година в Севлиево от Колю Фичето е предметът, който трябва да изработят участниците в Младежката секция към Майсторската надпревара. Събитието е част от ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти.

Хаджиколювата мааза е съборена през 50-те години на ХХ век, а съхранената украса е част от фонда на Историческия музей в Севлиево.

В Младежката секция участват трима ученици от училището по каменообработване в село Кунино, единствено по рода си на Балканите. Иван Симеонов е в 12 клас, а Денис Христов и Павел Гетов са в 11 клас.
Доц. д-р Светла Димитрова откри ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти
В Етнографски музей на открито „Етър" започна ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти. Директорът доц. д-р Светла Димитрова отправи приветствие от сцената, където фолклорната програма вече събира много хора.

„Уважаеми гости, приятели, колеги, изпълнители!

Радвам се, че на този специален за България ден сте избрали да бъдете в „Етър"-а. Нашата страна е може би единствената, която празнува Съединението си. Борим се за него повече от 14 века. Нека си спомним завета на Кубрат към синовете му да не се разделят. Изписали сме върху първите монети след освобождението: „Съединението прави силата". Сложили сме този завет на най-важната си сграда – на Парламента. Вярвам, че ще успеем в това толкова важно за обществото ни съединение. На този ден даваме и добро начало на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти".
Медиите за Панаира
Занаятчии привлякоха 11 555 български и чужди посетители в музей „Етър", Велико Търново утре

Занаятчии привлякоха 11 555 български и чуждестранни посетители в музей
„Етър"
, Труд

11 555 българи и чужденци си направиха „Панаир на душата" в „Етър"-а,
Дарик нюз

11 555 българи и чужденци са посетили Международния панаир на традиционните занаяти в Етър,
агенция Фокус

Панаирът на занаятите в "Етъра" продължава! Тази година за първи път има надпревара на каменоделци
, България ON AIR

XVI МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА ТРАДИЦИОННИТЕ ЗАНАЯТИ ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ НА ОТКРИТО „ЕТЪР" 07.09.2018, Стойчев ТВ

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВА НА ХVІ МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА ТРАДИЦИОННИТЕ ЗАНАЯТИ, Култура ON AIR

16-ти Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър", Сети ТВ

"Етър" е убежище на българщината и на духа на старите майстори, каза Цвета Караянчева,
БТА

По света и у нас, емисия – 20:00, 7 септември 2018
, БНТ

Председателят на парламента откри Международния панаир на занаятите
, ФОКУС

Цвета Караянчева откри Международен панаир на занаятите в Етъра, Leaderstoday

Председателят на Парламента ще открие Панаира на занаятите в Етъра, ФОКУС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие международен панаир на традиционните занаяти, БТА

Започва Международният панаир на традиционните занаяти в Габрово
, TV БГ ON AIR

В Габрово започва Международният панаир на традиционните занаяти
, БНТ

XVI издание на Международния панаир на традиционните занаятите ще се проведе от 6-ти до 9-ти септември в Етнографския музей на открито „Етъра" край Габрово, БНР Стара Загора

Председателят на НС Цвета Караянчева ще открие XVI-ия Международен панаир на традиционните занаяти в „Етър" – Габрово, вестник Строител

Девет каменоделци ваят на Етъра реплика на мраморен фриз, Монитор

Международният панаир на традиционните занаяти започна в Етъра
, БНР

Майстори от 13 държави се събират в комплекс "Етър", БНР (ВАРНА)

Международен панаир на традиционните занаяти започва на 6 септември в Етъра
, Novini.bg

Млади каменоделци показват умения в Майсторска надпревара в музей Етър в Габрово
, Труд

Посолството на Палестина показва национални носии и сувенири в музей „Етър", вестник Труд

„Палестина, Светата Земя" (СНИМКИ), Дарик нюз

Международен панаир на традиционните занаяти в Етъра, програма Христо Ботев БНР

Каменоделци ще мерят сили в Майсторска надпревара в „Етър"-а, Десант

ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър" (ПРОГРАМА), Габрово Дейли

Възпитаници на училището по каменоделство в с. Кунино показват умения в Младежката секция към Майсторската надпревара, Дарик нюз

Майстори на камъка ще се състезават в "Етъра", Дневник

В Етъра чакат хиляди за традиционния панаир на занаятите, Монитор

XVI Международен панаир на традиционните занаяти в Етъра, телевизия България ON AIR

На 6 септември в комплекса "Етър" започва четиридневен Международен панаир на занаятите, БТА

Каменоделци си мерят длетата в "Етър", Труд

Поканиха каменоделци за майсторска надпревара на Етъра, Монитор

Показват в Етър традиционни занаяти от Иран, Труд

„ЕТЪР" ОТКРИВА МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА ТРАДИЦИОННИТЕ ЗАНАЯТИ, Sofiapress
„Палестина, Светата Земя" – изложба на Посолството на държавата Палестина в ЕМО „Етър"
По време на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти Посолството на държавата Палестина в България представя богатството и изяществото на своите традиционни занаяти.

Откриването на изложбата „Палестина, Светата Земя" е на 7 септември от 13:00 часа в Изложбената зала на ЕМО „Етър".
„Палестина, Светата Земя" включва две експозиции – етнографска, с експонати от национални носии, предмети на бита, сувенири и фотоекспозиция, представяща древните традиции, култура, исторически и природни феномени на Светите Земи на Палестина. Те са част от пътуващите изложби на Посолството и са в Културния календар на дипломатическата мисия.

До този момент изложбата е представена в много български градове, в рамките на големи филмови фестивали, свързани с традициите, занаятите, културата и кулинарната дипломация. Гостувала е в университетите в страната, както и на мащабни благотворителни събития с международно участие.
Възпитаници на училището в с. Кунино участват в Младежката секция към Майсторската надпревара
Трима ученици от училището в българското село Кунино вземат участие в Младежката секция към Майсторската надпревара по време на ХVІ Международен фестивал на традиционните занаяти, който се провежда в ЕМО „Етър" от 6 до 9 септември.

Иван Симеонов е в 12 клас, а Денис Христов и Павел Гетов са в 11 клас.

През 2018-та за втори път в рамките на Панаира се провежда Младежка секция. Миналата година ученици от няколко училища по изкуствата се включиха в надпреварата по иконопис. Идеята на младежките секции е да се стимулира приемствеността, чрез която старите занаяти получават шанс да бъдат запазени и да намерят своето място в съвременността.
Интервю с директора на „Етър"-а в предаването „Фамилно" по телевизия България ON AIR
На 2 септември (неделя) от 10:30 до 12:30 часа по телевизия България ON AIR се излъчва предаването „Фамилно".

Водещата Деляна Маринова – Джуджи предлага на зрителите интервю с директора на ЕМО „Етър" доц. д-р Светла Димитрова, посветено на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда от 6 до 9 септември.

От това интервю може да разберете отговорите на няколко важни въпроса, които биха ви провокирали да посетите Панаира!
За одисеята на една „Етър"-ска чешма
Каменоделството е занаятът, избран за Майсторската надпревара по време на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда в Етнографски музей на открито „Етър" от 6 до 9 септември. Самата надпревара започва още на 5 септември и в нея са одобрени за участие десет каменоделци, между които и две жени.

Занаятът каменоделството е свързан със строителството на чешми, което в българските земи през Възраждането достига своя връх.

За Габрово – възрожденски град в планината, чешмите са необходимост, знак на обществено положение, украса и спомен за лица и събития. Една чешма, минала през перипетии и намерила пристан в ЕМО „Етър", пази спомена за бурни събития и достойни българи – чешмата на Пецата хаджи Христов Рачков.
Каменни изображения от времето на Българското възраждане
Осем занаятчии ще вземат участие в Майсторската надпревара по каменоделство - едно от най-важните събития по време на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда в Етнографски музей на открито „Етър" от 6 до 9 септември.

За стиловите особености на каменната пластика по време на Българското възраждане разказва Георги Георгиев, уредник в музея е главен организатор на Майсторската надпревара.
Забавления за деца по време на Панаира
Децата, посетили музея в дните на XVI Международен панаир на традиционните занаяти (от 6 до 9 септември) ще могат да се забавляват на няколко места. Музейният детски център център се намира на поляната до хотел „Страноприемница", а център „Българка" е до паркинга на музея.
„Изкуството – мост между културите" – изложба традиционни занаяти от Иран
Изложбата „Изкуството – мост между културите", която показва традиционни занаяти от Иран, ще бъде представена в Етнографски музей на открито „Етър" от 7 до 30 септември.

Наследството на хилядолетната иранска цивилизация, което определя историческата и народната идентичност на Иран, има различни образи и проявления, които ни разказват за древното минало.

Ръчните занаяти, идващи от древността, разкриват красотата на иранското изкуство. Те привличат с елегантността, шарките и десените си и показват късчета от иранската традиция и култура.
Изложба на възпитаници на „Тревненска школа" в ЕМО „Етър" от 15 до 30 август
През 2017 година наградата „Бронзова хлопка" и еднократна стипендия в размер на 200 лева от младежката секция на Майсторската надпревара бе присъдена на Алина Пенчева от НГПИ „Тревненска школа" – Трявна. Учебното заведение получи право на изложба-базар в периода 15-30 август 2018 година в Изложбената зала на ЕМО „Етър".

По време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти екипът на ЕМО „Етър" реши да надгради майсторските надпревари с първата младежка секция. Чрез нея представители на младото поколение творци може да се докосне до опита на вече утвърдени майстори, с които да работи в обща среда, да се обменят знания, да се придобият нови техники и умения.

Победителят печели бронзова хлопка, еквивалент на сребърната хлопка – голямата награда на Майсторската надпревара, както и право на изложба базар на училището, в което учи.
Майсторските надпревари - една от емблемите на Панаира на занаятите в ЕМО „Етър“
Една от емблематичните прояви в ЕМО „Етър“ е Майсторската надпревара, която се провежда в дните на Международния панаир на традиционните занаяти. През 2018 година събитието ще бъде реализирано от 5 до 9 септември в занаята „Каменоделство“.

Традицията датира от 1981 г. във връзка с отбелязване на 1300-годишнината на българската държава. Надпреварата пресъздава „облог“, заради който най-добрите майстори от даден занаят „мерят сили“ в продължение на няколко дни.
Кметът на Габрово председателства заседание на Оперативното бюро
Кметът на Габрово Таня Христова председателства заседание на Оперативното бюро на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, който ще се проведе от 6 до 9 септември в ЕМО „Етър". Представени бяха проектите за програмата, рекламна дейност и информационна обезпеченост на събитието. В препоръките си Таня Христова насочи вниманието към факта, че 2018-та е обявена за Година на Европейското културно наследство. Тя обвърза това с един от акцентите на Панаира – Младежката секция към Майсторската надпревара. Според кмета има пряка връзка между запазването на една традиция и интереса на новите поколения към него. Кметът и председател на Оперативното бюро насочи вниманието към членството на Габрово в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО – постижение което трябва да намери място в рекламните материали на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти.

Председателят на Парламента открива ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти
Цвета Караянчева, която в качеството си на Председател на Народното събрание е патрон на Международния панаир на традиционните занаяти, ще открие събитието на 7 септември в Етнографски музей на открито „Етър“.

Министерство на културата, Община Габрово и ЕМО „Етър“ са институциите, които го реализират. По време на Панаира има множество прояви, атрактивни както за широката публика, така и за научните среди. Изключително популярно събитие, Международният панаир на традиционните занаяти изпълнява важната роля да съхрани в съвременността традиции от бита на българите в миналото.
За първи път Майсторската надпревара на Панаира е по каменоделство
Майсторската надпревара — едно от най-важните събития по време на XVI Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър“, тази година се провежда от 5 до 8 септември. За първи път в историята на състезанието темата е каменоделство. Сили ще премерят майстори от Сдружението на българските каменоделци. В младежката секция ще вземат участие ученици от единственото на Балканите училище по каменоделство — Професионална гимназия по каменообработване в с. Кунино. XVI Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър“ се провежда от 6 до 8 септември.
Доц. д-р Светла Димитрова: „Включването на Габрово в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО е престиж и ангажимент за развитие“
Пред телевизия Zagora NEWS доц. д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър“, коментира, че включването на Габрово в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО е не само престиж, но и поет ангажимент за развитие.

„Мисля, че за самия град, а и за самия музей, ще бъде много полезно да се развиват занаятите, да се търси връзката с дизайна, с арт-занаятите. Габрово има едно голямо предимство, тъй като на територията на града се намират четири големи музейни институции, които работят самостоятелно. Освен ЕМО „Етър“, там е Националният музей на образованието, там е Домът на хумора и сатирата, там е и Регионалният исторически музей с много богати фондове. Преди няколко години бе открит и Интерактивен музей на индустрията.
Тази конкуренция, която съществува между музейните институции, се отразява много добре на работата. Всеки се стреми да покаже нещо добро, търси се и допирната точка, за да се работи заедно. На мен лично много ми допада тази творческа обстановка.“
Документи
Заявка за участие
Моля, попълнете и изпратете заявка за участие в Панаирното изложение!
За да бъде регистрацията ви действителна, е необходимо да получите потвърждение от организаторите!
Архив
Сайтът на Международния панаир на традиционните занаяти присъства
в интернет от 2003 година
200320042005200620072008200920102011201220132014201520162017

За информация и контакти
Росица Бинева
Панаирно изложение
088 4772156
r.bineva@etar.bg
Георги Георгиев
Майсторска надпревара
Светлозар Тодоров
Координатор
088 5865966
s.todorov@etar.bg
Тихомир Църов
Връзки с обществеността
088 3569586
t.tsarov@etar.bg
Павел Митков
Хотел
088 7874802
hotel@etar.bg
Ивелина Цанева
Финанси

Организатори

Спонсор
Основни медийни партньори
С медийната подкрепа на

Етнографски музей на открито „Етър"
ул. „Ген. Дерожински“ №144, Габрово 5309
Google Maps
© 2000–2018 за Етнографски музей на открито „Етър“ под лиценз Creative Commons 3.0
Можете да използвате съдържание от този сайт с некомерсиална цел и безплатно като се позовете на източника.