Програма

Международно занаятчийско изложение базар
Само майстори с принос в съхранението на практикувания от тях занаят вземат участие в Панаира тази година, като това става след отправена специална покана от страна на организаторите. 30 чужденци и 25 българи показват своите умения в традиционни техники и предлагат изделията си в рамките на изложението базар. Чуждестранните занаятчии се представят с дърворезба, каменоделство, тъкане на килими, грънчарство, рисуване на мебели, плетене на дантели, плъсти, традиционна бродерия и др., а българските – с ковачество, ножарство, бакърджийство, бъчварство, тъкачество, иконопис, дърворезба, копаничарство, самарджийство, сарачество, грънчарство, каменоделство, шекерджийство, обработване на кост, кошничарство, изработка на калоферска дантела, плетива, писани яйца, кукерски маски, старинно оръжие и накити от мъниста.
Място: музей Етър
Начало: 1 септември, 10:00
Край: 3 септември, 18:00
Международна майсторска надпревара в занаята куюмджийство
Занаятчии от Малта, Румъния, Турция, Македония и България участват в Майсторската надпревара през 2023 година.

Куюмжийският занаят има две разновидности – златарство и дюкмеджийство. При златарството се обработват благородни метали – злато и сребро. При дюкмеджийството – неблагородни като мед, цинк, олово и дудия (сплав от цинк и калай). Както в миналото, така и днес пълно разделение между златарство и дюкмеджийство няма.

Майсторската надпревара пресъздава облозите между занаятчии, правени през периода на Българското възраждане. Победителят получава голямата награда Сребърна хлопка, парична премия и право на самостоятелна изложба в музей Етър.

Място: експозиция над грънчарска работилница
Начало: 1 септември, 10:30
Край: 3 септември, 15:00
Национално съревнование на младежи в бижутерски умения
За четвърти пореден път към Майсторската надпревара се организира младежка секция. През 2023 година възпитаници на Националната гимназия за приложни изкуства Св. Лука – София от специалност Художествена обработка на метали и възпитаници на Национална художествена академия от специалност Метал се включват в инициативата на музея. Победителят получава награда „Бронзова хлопка“, а учебното заведение – право на изложба базар през следващата година.

Място: експозиция над грънчарска работилница
Начало: 1 септември, 13:30
Край: 3 септември, 16:30
Международен научен форум Традиционните занаяти: съвременни рефлексии
2 септември

Форумът ще се проведе в Аулата на Техническия университет в Габрово. Модератор е Жюстин Томс.

Очаквайте подробности!
Хърватско нематериално културно наследство в списъците на ЮНЕСКО
Фотографски разказ за жива традиция, знания, умения, творчество и красота, предавани от поколение на поколение.

Място: експозиция над бакърджийска работилница
Начало: 30 август
Край: 31 септември
Изложба
Арменски носии, традиции и мода
Изложбата представя копия на най-добрите експонати на национални костюми, съхранявани в Историческия Музей на Армения, както и постери в голям формат с архивни фотографии. Изложбата се реализира в партньорство с Културният център Териян, който от 2000 година извършва широка гама от дейности за разпространение и популяризиране на културните, етнографските и духовни ценности на Армения.

Място: експозиция над табашка работилница
Начало: 1 септември
Край: 3 септември
Изложение базар
АртЗона
Изложението има за цел да популяризира занаятчийската култура чрез авторския почерк на петима творци, които представят модерното приложение на традиционни занаятчийски техники.

В тазгодишното си издание АртЗоната посреща първия съвременен български лулар, привнесъл европейската техника за изработка на лули от Чехия; лютиер иноватор, показващ тънкости при изработката на гъдулки; майстор на арткукли от естествени материали; създател на оригами портфейли и майстор на сухо и мокро плъстене.

Инициативата надгражда вече установеното партньорство между музей Етър и визуалния артист и професионален фотограф Росина Пенчева и нейния авторски проект Ръчно сътворено. Фотографски дневник, документиращ български майстори на редки занаяти.

Място: изложбена зала 2
Начало: 1 септември, 10:00
Край: 3 септември, 18:00
Фотографски конкурс
Етнообектив: Панаир на занаятите
В конкурса могат да участват професионални и любители фотографи, без ограничение във възрастта. Не се заплаща такса за участие. Темата на конкурса е Панаир на занаятите. Всички снимки следва да бъдат направени по време на XVIII Международен панаир на традиционните занаяти (1–3 септември 2023 г., музей Етър).
До 15 август 2023 година се приемат заявки за регистрация в конкурса на e-mail: t.penov@etar.bg. Първите 10 заявили участие в конкурса, получават акредитация за безплатен достъп на територията на музея между 1 и 3 септември 2023 г. Всички останали, след заплащане еднократно на входен билет за посещение на музей Етър, също имат право на акредитация за достъп в музея и през трите дни на Панаира.
Форма за регистрация
Повече за изискванията към снимките и правата върху тях прочетете тук.
Открита сцена
* * *
Сайт 20162017201820192023
* * *
За информация и контакти
 • Росица Бинева
  Занаятчийско изложение
  088 477-21-56
  r.bineva@etar.bg
 • Павлина Дамянова
  Майсторска надпревара
  088 429-80-04
  p.damyanova@etar.bg
 • Светлозар Тодоров
  Международна дейност
  088 586-59-66
  s.todorov@etar.bg
 • Тихомир Църов
  Връзки с обществеността
  088 356-95-86
  t.tsarov@etar.bg
 • Виолета Янева
  Координатор
  088 880-42-52
  v.yaneva@etar.bg
 • Ивелина Цанева
  Финанси
* * *
Организатори
* * *
Регионален етнографски музей на открито „Етър“
ул. „Ген. Дерожински“ №144, Габрово 5309
Google Maps
© 2000–2024 за Регионален етнографски музей на открито „Етър“ под лиценз Creative Commons 3.0
Можете да публикувате съдържание от този сайт с некомерсиална цел и безплатно като се позовете на източника.