Програма

Тазгодишното издание на Панира има богата и пъстра програма. В Международното изложение базар ще бъдат представени повече от 30 занаята, а в Майсторската надпревара по Грънчарство ще вземат участие занаятчии от Судан, Франция, Иран, Румъния, Косово, Унгария и България.
Международният панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“ е единствения панаир в България, организиран по музейна концепция при строго придържане към традициите. Мисията на Панаира е да образова и възпитава, да популяризира и опазва културното наследство.
Международно изложение базар
В Международното изложение базар тази година се очаква да се включат повече от 50 майстори от Унгария, Естония, Косово, Индия, Литва, Азербайджан, Сърбия, Алжир, Русия, Иран, Румъния, Украйна и разбира се България, представящи традиционни занаяти, домашни занятия и поминъчни дейности. За първи път ще бъдат представени и занаяти в риск, при които е застрашено предаването на традицията. За трета поредна година посетителите на събитието ще могат да се насладят на уменията на съвременни творци, представящи своя авторски „прочит" на традиционните занаяти.
Майсторска надпревара
Водещ акцент в програмата на Панаира от 2003 година насам е Майсторската надпревара, която пресъздава облозите, правени през Възраждането между майстори от различни занаяти. През последните години все повече майстори от чужбина се включват в надпреварата. През 2019-та Международната Майсторска надпревара е в занаята „Грънчарство“, а сили в нея ще премерят представители на Судан, Франция, Иран, Румъния, Косово, Унгария и България. Победителят получава Голямата награда „Сребърна хлопка" и право на самостоятелна изложба в музей „Етър" през следващата година.

За трета поредна година към Майсторската надпревара се организира Младежка секция с участието на възпитаници от училищата по изкуства в страната. През 2019-та Национално училище за приложни изкуства "Професор Венко Колев" – Троян се включва в инициативата на музея с трима свои възпитаници от специалност "Керамика". Победителят получава награда „Бронзова хлопка“, а учебното заведение – право на изложба базар през следващата година.

В последния ден на Панаира традиционно ще бъде подредена и открита Изложба на предмети, изработени по време на Майсторската надпревара.
Други акценти от програмата
В програмата на тазгодишното издание на Панаира са включени още: Изложба базар „Каменоделство", представяща изделия на участници в двете секции на Майсторската надпревара през 2018 година; веществено-документалните изложби „55 години музей „Етър" и „Мъжки времена", етнографска фотоизложба от Унгария „Холокьо, живото село".

Специално участие в ХVІІ издание на Международния панаир на традиционните занаяти ще вземат Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев", Ансамбъл „Загорче" и Фолклорна танцова формация „Дилмани".
* * *
Архив
Сайтът на Международния панаир на традиционните занаяти присъства в интернет от 2003 година
2003200420052006200720082009201020112012201320142015201620172018
* * *
За информация и контакти
Росица Бинева
Панаирно изложение
088 4772156
r.bineva@etar.bg
Георги Георгиев
Майсторска надпревара
Светлозар Тодоров
Координатор
088 5865966
s.todorov@etar.bg
Тихомир Църов
Връзки с обществеността
088 3569586
t.tsarov@etar.bg
Павел Митков
Хотел
088 7874802
hotel@etar.bg
Ивелина Цанева
Финанси
* * *
Организатори
* * *
Основни медийни партньори
С медийната подкрепа на
* * *
Етнографски музей на открито „Етър“
ул. „Ген. Дерожински“ №144, Габрово 5309
Google Maps
© 2000–2019 за Етнографски музей на открито „Етър“ под лиценз Creative Commons 3.0
Можете да публикувате съдържание от този сайт с некомерсиална цел и безплатно като се позовете на източника.