XIV Издание на панаира

Между 2 и 6 септември 2016 година под патронажа на г-жа Цецка Цачева, Председател на Народното събрание на Република България, в музей „Етър“ се провежда XIV Международен панаир на традиционните занаяти.
За петте панаирни дни е поставен рекорд, като през музея преминат 14 534 посетители, от които 661 чужденци. Рекорден е и броят на участниците от чужбина в панаирното изложение, както и тяхното многообразие – 23 майстори от Украйна, Беларус, Румъния, Сърбия, Македония, Холадния, Судан, Русия и Сирия, представят пред посетителите на събитието характерни за техните страни занаяти. Своеобразен рекорд е поставен и по отношение на международното участие в Майсторската надпревара.
Избраният занаят, в който „мерят сили“ майсторите е тъкане на колани „на кори“. Заедно с шестте български участнички, в „облога“ да изтъкат най-добрите колани „на кори“ се включват и холандка, румънка и украинка. По време на традиционната „Вечер на майстора“, победителят в Майсторската надпревара Марияна Димитрова Георгиева от град Пловдив, получава голямата награда „Сребърна хлопка“, диплом, парична награда от 600 лв. и право да направи своя изложба по време на Панаира през 2017 г. Специалната награда на Община Габрово в размер на 500 лв. е връчена на Софка Петрова Димитрова от град София. Специалната награда на музей „Етър“ в размер на 400 лв. за популяризиране развитието на занаята тъкане на колани „на кори“ в съвременността е присъдена на Анелиз Тейман от Холандия. Призът „най-млад майстор“, награда в размер на 200 лв. и диплом, получава Аурелия Касару от Румъния.
Симеонка Стойчева и Стойна Кръстанова, българките превърнали тъкането в своя житейска кауза, се представят с изложби в дните на Панаира. Въпреки 92-те си години, Симеонка Стойчева сама посреща гостите, дошли на чардака на Табаханата да видят нейните колани „на кори“. Изложбата „Възкресените тъкачни техники“ на Стойна Кръстанова е организирана със съдействието на фондация „Стойна Кръстанова“ в залата до Билкопродавницата в музей „Етър“. Тя представя колекция от авторски произведения, в които са използвани по нов начин старинните техники за изпълнение на коптска, византийска и българска тъканна орнаментика.
Изложба „Възкресените тъкачни техники“, Стойна Кръстанова. Галерия във Facebook.
Друг вид изящество и майсторска работа посетителите на Панаира имат възможност да видят в Изложбата–базар „Дърворезба“, включваща произведения на участниците в миналогодишното издание на Майсторската надпревара.
Изложба базар „Дърворезба“ Галерия във Facebook.
Акцент в панаирното изложение през 2016 година е поставен върху редките текстилни техники. В специално обособено пространство, 14 жени от различни краища на България, демонстрират своите майсторски умения в плетене на традиционни чорапи, предене и влачене на дарак, украса на облекло с гайтан, изработване на колани от мъниста, шарене на родопски терлици, калоферска дантела, традиционни плъсти, капански китки, оплитане на връзки за торби, плетене на рогозка, дантела фриволите и др. Традицията всяко издание на Панира да има свой акцент е от 2015 г., но големият интерес на посетителите именно към това специализирано изложение дава основание тази инициатива да се разширява и обогатява.
Редки текстилни техники – представяне и базар. Галерия във Facebook.
В рамките на Панаира през 2016 се проведежда и XII Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще, бъдеще“. Научен ръководител на конференцията е доц. д-р Красимира Кръстанова, декан на историко-философския факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Работата на специалистите е организирана в две секции, като акцентът в едната е поставен отново върху текстилните занаяти.
Международно изложение базар на традиционни занаяти. Галерия във Facebook.
Най-атрактивната част от богатата фолклорна програма е изпълнението на танцьорите от трупата на Нешка Робева „Нешанъл Арт“. За първи път участници в програмата са и деца от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, град Котел, както и музикантите от формация „Тъпани и гайди“. Разбира се, възможност за изява е предоставена, както всяка година, на редица читалища и изпълнители от Габровския регион. Освен на сцената, колоритни групи в автентични носии присъстват из територията на целия музей. Възстановки на народни обичаи и демонстрации на забравени домашни занятия, занимания за деца и изработване на традиционни предмети за обреди и празници, допълват палитрата от атракции, които екипът на музея предлага на посетителите на Панаира.
„Нешанъл Арт" с художествен ръководител Нешка Робева участва в откриването на Панаира. Галерия във Facebook.
В XIV Международен панаир на традиционните занаяти участие звемат общо 125 майстори:
66 изложители от България
21 изложители от чужбина
2 представители от квотата на чужденците живеещи в България
9 майстори, участници в Майсторската надпревара
14 участници в Изложението на редки текстилни техники
6 майстори, излагащи своите произведения в Изложбата-базар „Дърворезба“
5 майстори-демонстратори
2 майсторки представящи самостоятелни изложби в рамките на Панаира
* * *
Сайт 20162017201820192023
* * *
За информация и контакти
 • Росица Бинева
  Занаятчийско изложение
  088 477-21-56
  r.bineva@etar.bg
 • Павлина Дамянова
  Майсторска надпревара
  088 429-80-04
  p.damyanova@etar.bg
 • Светлозар Тодоров
  Международна дейност
  088 586-59-66
  s.todorov@etar.bg
 • Тихомир Църов
  Връзки с обществеността
  088 356-95-86
  t.tsarov@etar.bg
 • Виолета Янева
  Координатор
  088 880-42-52
  v.yaneva@etar.bg
 • Ивелина Цанева
  Финанси
* * *
Организатори
* * *
Регионален етнографски музей на открито „Етър“
ул. „Ген. Дерожински“ №144, Габрово 5309
Google Maps
© 2000–2024 за Регионален етнографски музей на открито „Етър“ под лиценз Creative Commons 3.0
Можете да публикувате съдържание от този сайт с некомерсиална цел и безплатно като се позовете на източника.