XVII Издание на панаира

Между 6 и 8 септември 2019 година, под патронажа на Председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цвета Караянчева, в музей „Етър“ се провежда XVII Международен панаир на традиционните занаяти.
Отриване на XVII Международен панаир на традиционните занаяти. Официални гости. Галерия във Facebook.
XVII Международен панаир на традиционните занаяти е среща на традиции от три континента! В него се включват 87 изложители – занаятчии, творци, производители на вина и различни деликатеси. В Изложението базар 37 български майстори от над 25 населени места представят повече от 30 занаята и домашни занятия. В локация АртЗона поканени за участие са 9 съвременни творци със своя авторски „прочит“ на традиционните занаяти. За първи път в изложението могат да се видят занаяти и домашни занятия в риск, при които е застрашено предаването на традицията. Чуждестранните участници са 21 майстори от Естония, Косово, Литва, Русия, Румъния, Сърбия, Украйна, Унгария и Република Южна Африка; 2 майстори от Русия и Индия, живеещи в България; както и трима творци, представители на градовете Флорианополис (Бразилия), Асуан (Египет) и Уейфанг (Китай), включени в Мрежата на Творческите градове на ЮНЕСКО, чийто член от края на 2017 година в направление „Занаяти и народни изкуства“ е и град Габрово.
За първи път в историята на Панаира е организирана Алея на вкусовете с дегустации и базар, в която се включват 15 винарски изби и производители на различни деликатеси. Инициативата е реализирана в партньорство с Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“ и под мотото „Виното – занаят и магия“.
Под мотото „Виното – занаят и магия" през 2019 година Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада" гостува на музей „Етър". Галерия във Facebook.
XVII Международен панаир на традиционните занаяти има рекорден брой посетители – 15 233 души са регистрирани на територията на музей „Етър“ за трите панаирни дни. Предишният рекорд е поставен през 2016 г., когато събитието е с продължителност четири дни и е посетено от 14 534 души.
В Майсторската надпревара по грънчарство участие вземат 7 занаятчии от Франция, Румъния (2), Унгария, Република Южна Африка и България (2). Всеки от тях трябва да направи точно копие на стомна от първата половина на ХХ в. и един предмет, представящ традициите в грънчарското изкуство на неговата страна или да покаже индивидуална творческа интерпретация в работа с глина. Кана, изработена от лентички (т.нар. фуршова техника) е задължителният предмет за участниците в младежката секция към Майсторската надпревара, която се провежда за трета поредна година. В Съревнованието за младежи в грънчарски умения участват 3-ма възпитаници от Национално училище за приложни изкуства „Професор Венко Колев“ – Троян, специалност „Керамика“. Уменията на участниците в двете секции на надпреварата са оценени от тричленно жури с председател проф. д-р Божидар Бончев.
Показване на задължителния предмет, който участниците в Международната майсторска надпревара по грънчарство трябва да изработят, според регламента на състезанието. Галерия във Facebook.
Голямата награда „Сребърна хлопка“, почетен диплом, парична награда (600 лв.) и право на изложба базар по време на следващото издание на Панаира е присъдена на Десислава Владовска. Специалната награда на Община Габрово – грамота и парична награда (500 лв.) получава Алис Банго (Унгария). Със специалната награда на музей „Етър“ – грамота и парична награда (400 лв.) е удостоен Жан-Клод Синьоре (Франция), наградата „От майстор на майстор“ – диплом и парична награда (200 лв.) е присъдена на Йозеф Чаба (Румъния). Предметна награда (икона) получава Тефо Магабоне (Южна Африка). С наградата „Бронзова хлопка“ и еднократна стипендия (200 лв.) е удостоена ученичката Косара-Моник Пенкова.
През 2019 година се навършват 55 години от откриването на музей „Етър“. XVII Международен панаир на традиционните занаяти е посветен на тази годишнина. Ето защо поканени за участие в Изложението базар са само утвърдени майстори, чиято работа ги отличава и им придава особено значима роля в мисията да се съхрани материалното и нематериалното културно наследство в световен мащаб. Освен да предлагат своите изделия атрактивно, те демонстрират пред посетителите и самия процес на производство.
Международно изложение базар на традиционни и художествени занаяти. Галерия във Facebook.
За 55 години през музей „Етър“ са минали близо 14 милиона посетители, работили са десетки майстори и стотици служители. Здравата, невидима за окото, нишка, свързваща музея с всеки, докоснал се до него, има много имена – обич, преклонение, гордост, родолюбие, българщина. По време на откриването на XVI Международен панаир на традиционните занаяти стартира инициативата „Нишки в историята“ по повод 55-годишнината на музей „Етър“. Тя е провокация към всички – посетители, гости, бивши и настоящи служители на музея, майстори от чаршията, българи и чужденци – в рамките на една година да се изтъче пано, което да е символ на връзката между традицията и настоящето. Днес това пано може да бъде видяно срещу Сарашката работилница на Занаятчийската чаршия. То е дело на стотици хора, а посланието му може да се обобщи с думите: „С нишките на миналото и радостта от днешния ден втъкахме своята надежда за бъдещето!“
Пано „Нишка в историята“, създадено по повод 55 години от откриването на музей „Етър“.
В богатата фолклорна програма през 2019 г. участие вземат 260 изпълнители от 13 детски, младежки, любителски и професионални състави. Акцент в откриването на XVII Международен панаир на традиционните занаяти е изпълнението на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, гр. Плевен. Място в музикално-танцовата програма намират и други изявени ансамбли: Фолклорна танцова формация „Дилмани“ и Фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“ от гр. София, Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора, Оркестър Габрово, Ансамбъл „Сивек“, гр. Габрово, Танцова формация „Търновска царица“, гр. Велико Търново, Танцов състав при читалище „Св. Димитър Басарбовски – 1902“, с. Басарбово, Русенско, Клуб за овладяване на народни хора и танци „Хопни ми, тропни ми“, гр. Севлиево, Състав за изворен фолклор „Ломски ритми“, гр. Лом и др.

Освен на български фолклор посетителите имат възможност да се насладят и на музикалните поздрави на гостите от Литва, Сърбия и Южна Африка. Програмата на Открита сцена включва и представяне на всички чуждестранни участници в Изложението, както и на тези от Алеята на вкусовете.
Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, гр. Плевен. Галерия във Facebook.
По време на XVII Международен панаир на традиционните занаяти на територията на музея са подредени няколко тематични изложби.

На чардака на Табаханата е разположена Изложбата базар „Каменоделство“, представяща скулптури и различни изделия от камък на шестима от участниците в Майсторската надпревара през 2018 г. и на ученици от Професионална гимназия по каменообработване, с. Кунино.

В Изложбените зали над Дърворезбарска работилница може да се види интерактивната изложба „Диалог с миналото“, посветена на 55 години от откриването на музей „Етър“. Тя е своеобразна творческа кутия, провокираща любопитството на съвременния човек към културните ценности. В нея експонираните предмети споделят историите си от първо лице. Изложбата е музеен експеримент за разчупване скучната монологична форма на общуване с историята.

В Изложбената зала на Кръстник Колчов хан бе подредена веществената изложба „Майсторът и формата“. Тя включва предмети, изработени в Майсторските надпревари по грънчарство през 2008 и 2014 г. В последния ден от Панаира изложбата е допълнена с предмети от състезанието през 2019 г.

Унгарската етнографската фотоизложба „Холокьо, живото село“, разположена в Изложбената зала над Хлопкарска работилница, представя живописното унгарско селище и околностите му. Холокьо е първото село в света, включено в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Почти всяка къща в него е музей – на историята, на куклите, на пощите, на народното изкуство.
Изложба базар „Каменоделство“. Галерия във Facebook.
Извършената предварителна подготовка и постигнатите резултати по време на Панаира дават основание седемнадесетото му издание да се отчете като много успешно. Значителното международно участие, атрактивната майсторска надпревара, впечатляващите демонстрации на занаятчиите, интересните изложби, богатата фолклорна програма и не на последно място новите моменти, споменати по-горе, водят до внушителния брой посетители по време на музейното събитие. Тези основни елементи, оформящи структурата на Международния панаир на традиционните занаяти, го налагат все повече като утвърден модел за съхраняване, представяне и популяризиране на материалното и нематериалното културно наследство в областта на традиционните и художествени занаяти.
Екип на музей „Етър“. Последвайте ни във Facebook.
* * *
Сайт 20162017201820192023
* * *
За информация и контакти
 • Росица Бинева
  Занаятчийско изложение
  088 477-21-56
  r.bineva@etar.bg
 • Павлина Дамянова
  Майсторска надпревара
  088 429-80-04
  p.damyanova@etar.bg
 • Светлозар Тодоров
  Международна дейност
  088 586-59-66
  s.todorov@etar.bg
 • Тихомир Църов
  Връзки с обществеността
  088 356-95-86
  t.tsarov@etar.bg
 • Виолета Янева
  Координатор
  088 880-42-52
  v.yaneva@etar.bg
 • Ивелина Цанева
  Финанси
* * *
Организатори
* * *
Регионален етнографски музей на открито „Етър“
ул. „Ген. Дерожински“ №144, Габрово 5309
Google Maps
© 2000–2024 за Регионален етнографски музей на открито „Етър“ под лиценз Creative Commons 3.0
Можете да публикувате съдържание от този сайт с некомерсиална цел и безплатно като се позовете на източника.