XV Издание на панаира

Между 2 и 6 септември 2017 г. под патронажа на г-н Димитър Главчев, Председател на Народното събрание на Република България, в музей „Етър“ се провежда XV Международен панаир на традиционните занаяти.
Г-н Главчев бе специален гост на откриването на Панаира. Галерия във Facebook.
През 2017 година е подобрен рекордът от предишната година на броя на участниците от чужбина в Панаирното изложение—26 майстори, като за първи път в него участват занаятчии от Република Южна Африка и Иран.
Направени са две изложби по случай юбилейното издание на Панаира: „Майсторство от близо и далеч“ и „Да спечелиш с майсторлък“. А Иран разкри мистичната си красота пред посетителите в музей „Етър“ с гостуваща изложба (2 – 6 септември), която съдържа произведения на традиционната иранска миниатюра и калиграфия, както и предмети на традиционните ирански занаяти „каламзани“ (вид гравиране върху метал), „минакари“ (вид емайлиране) и „хатамкари“ (вид инкрустация върху дърво).
Изложба „Традиционни занаяти от Иран“. Галерия във Facebook.
Своеобразен рекорд е поставен по отношение на международното участие в Майсторската надпревара—четирима участници от Украйна, Румъния, Албания и Русия. Четирима са и участниците от България. Зографите мерят сили в специално подготвени зали над Шарланджийска работилница, изработвайки всеки по две икони—едно задължително копие на оригиналната икона на Св. Спиридон, предоставена ни от ХГ „Христо Цокев“—Габрово и една авторска икона, в традициите на школата, към която принадлежат участниците. Победител в надпреварата е зографът Стела Василева от Троян. Тя получава голямата награда „Сребърна хлопка“ по време на традиционната „Вечер на майстора“ на 5 септември. Специалната наградата на община Габрово е присъдена на Елена Дигбоюшка от Пловдив, а наградата на ЕМО „Етър“ отиде при Гергана Симеонова от Дряново. Диплом за най-млад майстор получава Андреа Скоробет от Румъния.
Майсторска надпревара по Иконопис. Галерия във Facebook.
Новост през 2017 година е организирането на младежка секция към Майсторската надпревара. За координатор на инициативата и осигуряване на участници в нея е привлечен Център за неформално образование и културна дейност АЛОС. Благодарение на това партньорство за участници в младежката секция са поканени ученици от НГПИ „Тревненска школа“, НХГ „Димитър Добрович“—Сливен и НХГ „Цанко Лавренов“—Пловдив. Те рисуват тарелки с иконографски мотиви. Наградата „Бронзова хлопка“ и еднократна стипендия е присъдена на Алина Пенчева от НГПИ „Тревненска школа“. Учебното заведение получава право на изложба базар в периода 15–30 август 2018 г. на територията на музея.
Запазването на традициите и връщането към живот на изчезващи занаятчийски техники е нещо, което отличава Международния панаир на традиционните занаяти от други прояви със сходен характер в страната. Акцент в панаирното изложение през 2017 година е поставен върху традиционните техники за украса и багрене. В специално обособено пространство до Книгопродавницата, в дните 2 и 3 септември участници от различни краища на България (гр. Попово, гр. Пловдив, с. Широка Лъка, гр. Ямбол, гр. Габрово, гр. Сливен) представят пред посетителите на Панаира разнообразни техники на украса и багрене: боядисване с растителни багрила на гайтан, прежда и царевична шума; украса на родопски терлици и традиционно облекло с гайтан, басмаджийство, изработване на декоративни плъсти и др.
Традиционни техники за украса и багрене. Галерия във Facebook.
За първи път в рамките на Международния панаир на традиционните занаяти е обособена зона за представяне на съвременното приложение на част от традиционните занаяти. Изложението се провежда в дните 4-6 септември, а разнообразието на представените изделия, както и качествения подбор на участниците, допринася за изключителния успех на този нов акцент в панаирното изложение.
Изложение базар „АртЗона“. Галерия във Facebook.
В рамките на Панаира през 2017 г. се проведе и XIII Международна научна конференция „Народните занаяти—минало, настояще, бъдеще“ с научен ръководител проф. д. изк. н. Симеон Недков от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, който пое и модераторството на една от секците. Модератор на втората секция—„Иконопис“ е доц. д-р Евгени Николов от Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. За участие в конференцията са предложени 51 теми на 55 участници. Българските участници са представители на музеи, университети, библиотека, краеведи, научни институти, сдружения. За пръв път в конференцията се включват представители на Института за исторически изследвания—БАН, Институт за математика и информатика при БАН, Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“, докторанти в Богословски факултет на Софийски университет, РАМ–Пловдив.
Изложение базар на български традиционни занаяти. Галерия във Facebook.
XV Международен панаир на традиционните занаяти е открит с програма на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“. В музикално-танцовата програма на Панаира участие вземат и вокална група „Авигея“ с проект „Канатица“, Димитър Льолев квартет, Фолклорен ансамбъл „Зипка“ от Република Хърватия, Габровски фолклорен ансамбъл „Сивек“ и Оркестър „Габрово“. Това издание на Панаира е белязано от идеята за търсене на продължение на традициите в различни аспекти на съвременното творчество и култура. Това провокира екипа на музея да потърси развитието на фолклорната традиция в сценичните изкуства и да покани групи, които използват фолклорни елементи в авторските си композиции.
Музикална и танцова програма. Галерия във Facebook.
В рамките на XV Международен панаир на традиционните занаяти, в дните 4–6 септември, са представени домашни занятия от традиционния бит на българите: биене на масло в балканска мандра, пушене и сушене на сини сливи, приготвяне на мармалад, както и демонстрации и обучения в занаятите ковачество и каменоделство. Посетителите на събитието наблюдават и мелене на царевица във воденица-караджейка.
В XV Международен панаир на традиционните занаяти участие вземат:
60 изложители от България
23 изложители от чужбина
3 представители от квотата на чужденците живеещи в България
8 майстори, участници в Майсторската надпревара
10 участници в Изложението „Традиционни техники за украса и багрене“
1 майстор, излагащ свои произведения в Изложбата-базар „Текстилни изделия“
6 майстори-демонстратори
6 ученици от училищата по изкуства
11 творци-приложници на свободна практика
Изложение базар на чуждестранни традиционни занаяти. Галерия във Facebook.
Близо 75% от участниците в анкетно проучване, проведено сред посетители в дните на Панаира заявяват, че събитието е оправдало техните очаквания. За други 14% от включилите се в допитването, ХV Международен панаир на традиционните занаяти е „надминал“ очакванията им. Второ анкетно проучване е проведено сред изложителите. От 50 анкетирани 48 отговарят, че са доволни от организацията на събитието и ще се включат в него и през 2018 г. На въпроса: Успяхте ли да създадете нови партньорства с други майстори? – близо 82 % отговарят положително.
Изложба базар „Текстилни изделия“ на Марияна Димитрова. Галерия във Facebook.
* * *
Сайт 20162017201820192023
* * *
За информация и контакти
 • Росица Бинева
  Занаятчийско изложение
  088 477-21-56
  r.bineva@etar.bg
 • Павлина Дамянова
  Майсторска надпревара
  088 429-80-04
  p.damyanova@etar.bg
 • Светлозар Тодоров
  Международна дейност
  088 586-59-66
  s.todorov@etar.bg
 • Тихомир Църов
  Връзки с обществеността
  088 356-95-86
  t.tsarov@etar.bg
 • Виолета Янева
  Координатор
  088 880-42-52
  v.yaneva@etar.bg
 • Ивелина Цанева
  Финанси
* * *
Организатори
* * *
Регионален етнографски музей на открито „Етър“
ул. „Ген. Дерожински“ №144, Габрово 5309
Google Maps
© 2000–2024 за Регионален етнографски музей на открито „Етър“ под лиценз Creative Commons 3.0
Можете да публикувате съдържание от този сайт с некомерсиална цел и безплатно като се позовете на източника.