Новини

Актуална информация за Международния панаир на традиционните занаяти може да откриете и на страницата на събитието във Facebook.
XVII Международен панаир на занаятите с рекорден брой посетители! За първи път в историята на събитието 15 233 души са регистрирани на територията на музей „Етър“ за три панаирни дни. Предишният рекорд е поставен през 2016 година, когато Панаирът е посетен от 14 534 човека, но за четири дни. Първият Панаир на народните занаяти е организиран още през 1990 година. Първоначално по Петковден, а по-късно в началото на месец септември, музей „Етър“ става притегателен център за майстори от цялата страна.
Десислава Владовска стана носител на голямата награда „Сребърна хлопка“ от Майсторската надпревара по грънчарство, проведена в дните на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти. Тя получава парична премия и право на изложба базар през 2020 година.
Специалната награда на Община Габрово бе присъдена на Ализ Банго от Унгария.
Специалната награда на музей „Етър“ е за Жан-Клод Синьоре от Франция.
Косара-Моник Пенкова стана носител на наградата „Бронзова хлопка“ от Младежката секция към надпреварата.
И втория ден от ХVІІ издание на Международния панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“ се оказа с рекорден брой посещаемост.

6292 са регистрираните на 7 септември посетители.

Общо през първия и през втория ден през музея са преминали 10 409 души.

81 са майсторите, които представят традициите на три континента – Азия, Африка и Европа.
Ковачите Георги Манолов, Любен Ангелов и Лазар Урумов направиха дарение на музей „Етър“. Майсторите участват в изложението базар по време на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти. Клонката, на която е кацнало птиче, е изработена по класическата технология – без намесата на машини за заваряване. Майстор Георги Манолов прави петте ковашки заварки. „Много е важно при нея е да се направи в сумрак. Следи се температурата, която е над 1350 градуса, когато желязото започва да се „поти“, да кипи“.
Уникалният музей на открито „Етър“ е разположен на площ от около 20 дка. В него са включени 50 обекта, групирани в четири сектора: уникални действащи технически съоръжения, задвижвани с вода; занаятчийска чаршия с образци на къщи; сгради и обекти с обществено значение; съоръжения, представляващи традиционни за поминъка дейности. Припомняме някои по-важни факти, свързани с неговата 55-годишна история. На първи юни 1961 година Лазар Донков прави мотивирано предложение до ОК на БКП в Габрово.
Изказване на проф. д-р Светла Димитрова, директор на музей „Етър“, при откриването на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти.
„Уважаема г-жо Караянчева, Ваши превъзходителства, уважаеми госпожи и господа, майстори, гости, приятели, колеги, днес отбелязваме Денят на Съединението. Този символен празник е връзката ни с всички българи по света. В бързопроменящия се свят, който Франсис Фукояма определи като край на историята, музеите не са това, което бяха.“
„За мене е изключителна чест да бъда днес в Габрово. И то в един от най-българските дни – когато България почита 134-тата годишнина от Съединението. Нека в празници и делници да ковем българщината, да пазим традицията и да я предаваме на поколенията. Това е морално задължение на всеки един от нас, независимо с какво се занимава“, заяви при откриването на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти зам. министърът на културата Амелия Гешева. Събитието бе открито от Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри 17-ото издание на Международния панаир на традиционните занаяти в Етнографския музей на открито „Етър“ – Габрово. Форумът е организиран от Министерството на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“. Събитието се провежда под почетния патронаж на председателя на парламента. В този музей на открито, се връщаме във времето на Възраждането, отбеляза г-жа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание.
Характерен за България предмет – стомна за пиене на вода, ще изработват участниците в Международната майсторска надпревара по грънчарство, която започна на 5 септември в музей „Етър“. Тя е акцент по време на Международния панаир на традиционните занаяти, който продължава на 6, 7 и 8 септември.
Стомната се използва във всички региони на България за съхраняване и пиене на вода. Избраната за Международната майсторска надпревара има не особено изпъкнало тяло и тясна шийка. Дръжката е пробита, за да може да се пие от нея вода.
Най-дългата улица с вино и подходящи за тази напитка храни, която някога хората в региона на Централна Стара планина са виждали, може да бъде посетена по време на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти от 6 до 8 септември в музей „Етър“.
Производството на вино е древен занаят, със свое значение в съвременната човешка цивилизация, разпространен по българските земи от векове. Над 20 изби представят продукцията си на фестивала на виното „Августиада“, който тази година се провежда в музей „Етър“.
Най-дългата улица с вино и подходящи за тази напитка храни, която някога хората в региона на Централна Стара планина са виждали, може да бъде посетена по време на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти от 6 до 8 септември в музей „Етър“.
Производството на вино е древен занаят, със свое значение в съвременната човешка цивилизация, разпространен по българските земи от векове. Над 20 изби – български и чуждестранни, се представят тази година на фестивала на виното „Августиада“ в музей „Етър“.
„Холокьо, живото село“ e eтнографска фотоизложба от Унгария. Тя представя живописното унгарско селище и околностите му. Всички постройки в стара част на Холокьо са в т.нар. архитектурен стил „палоц“, а в почти всяка негова къща има музей – на историята, на куклите, на пощите, на народното изкуство.
Етнографската фотоизложба е предоставена на музей „Етър“ от Сдружение „Световното културно наследство на Холокьо“ и може да бъде разгледана на негова територия до 30 септември.
В дните на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“ ще се проведе Майсторска надпревара, която тази година е посветена на грънчарството. Един от изявените майстори грънчари в 55-годишната история на музея е Виолета Керемедчиева – Клара. Най-голямото дарение, което „Етър“-а получава в своята история е нейно и съдържа 366 грънчарски предмета, на стойност 5 667 лв. Ако днес казваме, че габровското грънчарство съществува, то се дължи на личности като Лазар Донков – създател на музея, и Виолета Керемедчиева.
Повече от 23 години скулптурата на орел, зърнал плячка и готов за полет, остава недовършена. Създателят й – Петър Петров от великотърновското село Беляковец, избира тополовградски мрамор, но счупва човката и се отказва да продължи. През пролетта на 2019-та, провокиран от участието си в изложбата базар „Каменоделство“ в музей „Етър“, той се завръща отново към този орел, а резултатите са впечатляващи. Петър Петров е победител в Майсторската надпревара по време на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти.
За първи път в Международния панаир на традиционните занаяти се включват представители от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО, към която Габрово се присъедини през 2017 година като град на занаятите. Thiago Furtado от Флорианополис (Бразилия) е визуален артист, реализиращ мащабни проекти с графити; Raghda Hesham от Асуан (Египет) изработва бижута и аксесоари; Wang Yongxun от Уейфанг (Китай) е майстор на хвърчила и президент на Weifang Tiancheng Feiyuan Kite Co., Ltd.
Повече от 30 чуждестранни майстори от 16 държави ще представят пред гостите на събитието съхранени традиционни техники и съвременното състояние на занаятите в своите страни. Сред тях има такива със завиден стаж като Фехми Вейса, сарач от Косово, който е на 71 години, а започва да чиракува едва 10-годишен. Има национално признати специалисти като Тамара Корьева от Русия, която е главен художник във фабрика за изработка на Семьоновски матрьошки. Неколцина са и потомствените занаятчии като грънчарят Луан Кукани от Гякова.
Кметът на Габрово Таня Христова председателства заседание на Оперативното бюро на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти. Тя изрази своето удовлетворение от сериозното присъствие на представители на сериозни институции в заседанието на Оперативното бюро – Министерство на културата, Община Габрово, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски", Нов български университет, Институт по етнология към БАН, Занаятчийска камара.
Занаятът грънчарство бе избран за Майсторската надпревара, която ще се проведе през 2019 година по време на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър“. Това стана на заседание на Оперативното бюро, в което вземат участие лица и организации, ангажирани с опазването на българското културно наследство.

Досега в историята на Панаира два пъти този занаят е избиран за Майсторската надпревара—през 2008 и 2014 години.
Сайт 20162017201820192023
* * *
За информация и контакти
 • Росица Бинева
  Занаятчийско изложение
  088 477-21-56
  r.bineva@etar.bg
 • Павлина Дамянова
  Майсторска надпревара
  088 429-80-04
  p.damyanova@etar.bg
 • Светлозар Тодоров
  Международна дейност
  088 586-59-66
  s.todorov@etar.bg
 • Тихомир Църов
  Връзки с обществеността
  088 356-95-86
  t.tsarov@etar.bg
 • Виолета Янева
  Координатор
  088 880-42-52
  v.yaneva@etar.bg
 • Ивелина Цанева
  Финанси
* * *
Организатори
* * *
Регионален етнографски музей на открито „Етър“
ул. „Ген. Дерожински“ №144, Габрово 5309
Google Maps
© 2000–2024 за Регионален етнографски музей на открито „Етър“ под лиценз Creative Commons 3.0
Можете да публикувате съдържание от този сайт с некомерсиална цел и безплатно като се позовете на източника.