XIV Издание на панаира

Между 2 и 6 септември 2016 година под патронажа на г-жа Цецка Цачева, Председател на Народното събрание на Република България, в музей „Етър“ се проведе XIV Международен панаир на традиционните занаяти.
За петте панаирни дни бе поставен рекорд, като през музея преминаха 14 534 посетители, от които 661 чужденци. Рекорден бе и броят на участници от чужбина в панаирното изложение, както и тяхното многообразие – 23 майстори от Украйна, Беларус, Румъния, Сърбия, Македония, Холадния, Судан, Русия и Сирия, представиха пред посетителите на събитието характерен за тяхната страна занаят. Своеобразен рекорд бе поставен и по отношение на международното участие в Майсторската надпревара.
Избраният тази година занаят, в който „мериха сили“ майсторите бе тъкане на колани „на кори“. Заедно с шестте български участнички, в „облога“ да изтъкат най-добрите колани „на кори“ се включиха и холандка, румънка и украинка. По време на традиционната „Вечер на майстора“, победителят в Майсторската надпревара Марияна Димитрова Георгиева от град Пловдив, получи голямата награда „Сребърна хлопка“, диплом, парична награда от 600 лв. и право да направи своя изложба по време на Панаира през 2017 г. Специалната награда на Община Габрово в размер на 500 лв. бе връчена на Софка Петрова Димитрова от град София. Специалната награда на музей „Етър“ в размер на 400 лв. за популяризиране развитието на занаята тъкане на колани „на кори“ в съвременността бе присъдена на Анелиз Тейман от Холандия. Призът „най-млад майстор“, награда в размер на 200 лв. и диплом, получи Аурелия Касару от Румъния.
Симеонка Стойчева и Стойна Кръстанова, българките превърнали тъкането в своя житейска кауза, се представиха с изложби в дните на Панаира. Въпреки 92-те си години, Симеонка Стойчева сама посрещна гостите, дошли на чардака на Табаханата да видят нейните колани „на кори“. Изложбата „Възкресените тъкачни техники“ на Стойна Кръстанова бе организирана със съдействието на фондация „Стойна Кръстанова“ в залата до Билкопродавницата в музей „Етър“. Тя представи колекция от авторски произведения, в които са използвани по нов начин старинните техники за изпълнение на коптска, византийска и българска тъканна орнаментика.
Изложба „Възкресените тъкачни техники“, Стойна Кръстанова. Галерия във Facebook.
Друг вид изящество и майсторска работа посетителите на Панаира имаха възможност да видят в Изложбата–базар „Дърворезба“, включваща произведения на участниците в миналогодишното издание на Майсторската надпревара.
Изложба базар „Дърворезба". Галерия във Facebook.
Тазгодишният акцент в панаирното изложение бе поставен върху редките текстилни техники. В специално обособено пространство, 14 жени от различни краища на България, демонстрираха своите майсторски умения в плетене на традиционни чорапи, предене и влачене на дарак, украса на облекло с гайтан, изработване на колани от мъниста, шарене на родопски терлици, калоферска дантела, традиционни плъсти, капански китки, оплитане на връзки за торби, плетене на рогозка, дантела фриволите и др. Традицията всяко издание на Панира да има свой акцент е от 2015 г., но големият интерес на посетителите именно към това специализирано изложение дава основание тази инициатива да се разширява и обогатява.
Редки текстилни техники – представяне и базар. Галерия във Facebook.
В рамките на Панаира през 2016 се проведе и XII Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще, бъдеще“. Научен ръководител на конференцията бе доц. д-р Красимира Кръстанова, декан на историко-философския факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Работата на специалистите бе организирана в две секции, като акцентът в едната бе поставен отново върху текстилните занаяти. За първи път тази година за чужденците участници бе въведена такса правоучастие.
Международно изложение базар на традиционни занаяти. Галерия във Facebook.
Най-атрактивната част от богатата фолклорна програма тази година бе изпълнението на танцьорите от трупата на Нешка Робева „Нешанъл Арт“. За първи път участници в програмата бяха и деца от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, град Котел, както и музикантите от формация „Тъпани и гайди“. Разбира се, възможност за изява беше предоставена, както всяка година, на редица читалища и изпълнители от Габровския регион. Освен на сцената, колоритни групи в автентични носии присъстваха на територията на целия музей. Възстановки на народни обичаи и демонстрации на забравени домашни занятия, занимания за деца и изработване на традиционни предмети за обреди и празници, допълниха палитрата от атракции, които екипът на музея предложи на посетителите.
„Нешанъл Арт" с художествен ръководител Нешка Робева участва в откриването на Панаира. Галерия във Facebook.
В XIV Международен панаир на традиционните занаяти участваха общо 125 майстори:
66 изложители от България
21 изложители от чужбина
2 представители от квотата на чужденците живеещи в България
9 майстори, участници в Майсторската надпревара
14 участници в Изложението на редки текстилни техники
6 майстори, излагащи своите произведения в Изложбата-базар „Дърворезба“
5 майстори-демонстратори
2 майсторки представящи самостоятелни изложби в рамките на Панаира
* * *
Архив
Сайтът на Международния панаир на традиционните занаяти присъства в интернет от 2003 година
2003200420052006200720082009201020112012201320142015201620172018
* * *
За информация и контакти
Росица Бинева
Панаирно изложение
088 4772156
r.bineva@etar.bg
Георги Георгиев
Майсторска надпревара
Светлозар Тодоров
Координатор
088 5865966
s.todorov@etar.bg
Тихомир Църов
Връзки с обществеността
088 3569586
t.tsarov@etar.bg
Павел Митков
Хотел
088 7874802
hotel@etar.bg
Ивелина Цанева
Финанси
* * *
Организатори
* * *
Основни медийни партньори
С медийната подкрепа на
* * *
Етнографски музей на открито „Етър“
ул. „Ген. Дерожински“ №144, Габрово 5309
Google Maps
© 2000–2019 за Етнографски музей на открито „Етър“ под лиценз Creative Commons 3.0
Можете да публикувате съдържание от този сайт с некомерсиална цел и безплатно като се позовете на източника.