Програма

Тазгодишното издание на Панира има богата и пъстра програма. Международното изложение базар е среща на традиции от три континента! В него участват повече от 70 майстори-занаятчии и творци на свободна практика от 16 държави.
Международният панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“ е единствения панаир в България, организиран по музейна концепция. Мисията на Панаира е да образова и възпитава, да популяризира и опазва културното наследство.
Международно изложение базар
Повече от 60 майстори от Унгария, Естония, Косово, Литва, Сърбия, Алжир, Русия, Иран, Румъния, Украйна, Република Южна Африка и България участват в изложението базар тази година с демонстрации на съхранени занаятчийски техники, ръчно изработени изделия от естествени материали и уникални художествени творби. В изложението намират място и съвременни творци с техния авторски „прочит“ на традиционните занаяти. За първи път в събитието се включват представители от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО. Флорианополис (Бразилия), Асуан (Египет) и Уейфанг (Китай) са градовете, от които идват трима артисти да споделят с посетителите на Панаира малка част от културното наследство на страните си.
6–8 септември, 09:00–19:00 ч.
Международна майсторска надпревара
Водещ акцент в програмата на Панаира от 2003 година насам е Майсторската надпревара, която пресъздава облозите, правени през Възраждането между майстори от различни занаяти. През последните години все повече чуждестранни участници се включват в надпреварата. През 2019 година тя е в занаята „Грънчарство“, а сили в нея ще премерят представители на Франция, Румъния, Косово, Унгария, Република Южна Африка и България. Всички те, според регламента на състезанието, трябва да изработят по два предмета – един с традиционен мотив от българска грънчарска школа и един представящ традициите в грънчарското изкуство на съответната страна или уникалния стил на своя автор. Победителят получава Голямата награда „Сребърна хлопка“ и право на самостоятелна изложба в музей „Етър“ през следващата година.
Начало: 5 септември, 14:30 ч.
Край: 8 септември, 16:00 ч.
Съревнование на младежи в грънчарски умения
За трета поредна година към Майсторската надпревара се организира младежка секция с участието на възпитаници от училищата по изкуства в страната. През 2019 година Национално училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян се включва в инициативата на музея с трима свои възпитаници от специалност „Керамика“. Победителят получава награда „Бронзова хлопка“, а учебното заведение – право на изложба базар през следващата година.
Начало: 6 септември, 13:30 ч.
Край: 8 септември, 16:30 ч.
Алея на вкусовете с дегустации и базар
Алея зад Занаятчийска чаршия, 11:00–19:00 ч.

За първи път в историята на Панаира винарски изби и производители на различни деликатеси представят своя продукция по време на събитието. Инициативата се реализира в партньорство с Винен фестивал „Августиада". Посетителите на Алеята имат възможност да отличат виното, което най-много им е харесало и да участват в томбола с награди.
„Майсторът и формата“
веществена изложба
Изложбена зала, 6–30 септември

В изложбата са включени предмети, изработени в Майсторските надпревари по грънчарство през 2008 и 2014 година. В първата участват майстори от Троян, Габрово, Стара Загора, София и Ямбол, а втората е посветена на 50 години от създаването на музей „Етър“ и е с международно участие от Румъния, Сърбия, Турция и България. В последния ден от Панаира изложбата ще бъде допълнена с предмети от настоящото състезание.
„Холокьо, живото село“
етнографска фотоизложба от Унгария
Изложбена зала над хлопкарска работилница, 6–30 септември

Холокьо е първото село в света, включено в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Изложбата представя живописното унгарско селище и околностите му. Почти всяка къща в него е музей – на историята, на куклите, на пощите, на народното изкуство.
„Каменоделство“
изложба базар
Чардак на къща с табашка работилница, 17 август – 30 септември

Изложбата представя скулптури и различни изделия от камък на шестима участници от Майсторската надпревара през 2018 година и на ученици от Професионална гимназия по каменообработване, с. Кунино.
„Диалог с миналото“
интерактивна изложба
Изложбени зали над дърворезбарска работилница, 25 юли – 31 декември

„Диалог с миналото“ е своеобразна творческа кутия, провокираща любопитството на съвременния човек към културните ценности. В нея експонираните предмети споделят историите си от първо лице. Изложбата е музеен експеримент за разчупване скучната монологична форма на общуване с историята.
Открита сцена
На поляната до хотел „Страноприемница“, 11:00–17:00 ч.

  • Пъстра музикално-танцова програма с участието на професионални и любителски състави от почти всички етнографски области на България;
  • Фолклорни изпълнения от Литва, Косово и Украйна;
  • Представяне на чуждестранните участници в Изложението базар и тези в Алеята на вкусовете.
* * *
Архив
Сайтът на Международния панаир на традиционните занаяти присъства в интернет от 2003 година
20032004200520062007200820092010201120122013201420152016201720182019
* * *
За информация и контакти
Росица Бинева
Панаирно изложение
088 477-21-56
r.bineva@etar.bg
Георги Георгиев
Майсторска надпревара
088 295-62-21
g.georgiev@etar.bg
Светлозар Тодоров
Координатор
088 586-59-66
s.todorov@etar.bg
Тихомир Църов
Връзки с обществеността
088 356-95-86
t.tsarov@etar.bg
Павел Митков
Хотел
088 787-48-02
hotel@etar.bg
Ивелина Цанева
Финанси
* * *
Организатори
* * *
Основни медийни партньори
С медийната подкрепа на
* * *
Регионален етнографски музей на открито „Етър“
ул. „Ген. Дерожински“ №144, Габрово 5309
Google Maps
© 2000–2020 за Регионален етнографски музей на открито „Етър“ под лиценз Creative Commons 3.0
Можете да публикувате съдържание от този сайт с некомерсиална цел и безплатно като се позовете на източника.